MEA were very proud to have provided Quantity Surveying services to the Treadgolds project which was previously a historic ironmongers and has now been repurposed as a community centre.  Since completion the project has made the shortlist for some very prestigious awards including the RIBAJ MacEwan Awards and the AJ Small Projects Awards.

Pritchard Architecture were appointed to breathe new life and purpose into this local Portsea landmark, a Grade II listed building which provided a brief glimpse of a virtually unchanged Victorian townscape. Widely acclaimed as a kind of Victorian time capsule, it retains a Dickensian feel with its dark shop full of nuts & bolts, fascinating tools & fittings, machinery, and much of the stock used throughout the period.

The site was purchased by the John Pounds Community Trust in 2013 to develop as an extension of the John Pounds Centre and seeks to provide a ‘Gateway for a Happier and Healthier Life for All’ through inclusive activities and services for the working-class people of Portsea, with their traditional links to the Naval Dockyard.

The first phase of the project was completed in 2016 and saw the development of a community garden that provides outdoor therapeutic exercise, healthy living activities, and nutritional learning in the courtyard area. The second phase, completed in summer 2020, has seen the warehouse spaces conserved and sensitively remodelled to create a Health & Wellbeing centre providing: A multi-use activities and meeting space, reception, accessible WC facilities, and mezzanine training room. The result is a beautiful light touch architecture that retains the historic fabric and essential character of the building while marking out the interventions as being new and of their own time by creating a new layer of history.

The design approach has been respectful to the grade II-listed premises while securing the fabric of the building and providing appropriate space for its new uses. Interventions are clearly delineated, with still unrestored areas revealed behind glazed screens. A new floor over the retained original enables a robust large space for multiple community activities on the ground floor, with a training room created on the level above. Materials are robust and simple to suit both the industrial aesthetic and the tight budget.

‘People are wowed by the buildings and the remains of the machinery. We were really keen to keep that atmosphere and not strip it back to something more sterile,’ says Giles Pritchard. ‘It’s been great to work with community groups to see the building come back to life in a new use.’

 

For further information please visit:

Giles Pritchard Video: https://youtu.be/ucY9V-BxTIc

https://www.ribaj.com/buildings/macewen-shortlist-2021-treadgolds-portsmouth-community-pritchard

https://www.pritchardarchitecture.co.uk/project-details/2020/12/12/treadgold

https://www.pritchardarchitecture.co.uk/news/2021/3/22/treadgolds-shortlisted-for-aj-small-project-award-2021